Water voor kenia

 Iedere 20 seconden sterft er een kind door vuil drinkwater .!

 

Willem van der Linde helpt waar hij kan, zijn motto ´´Met een tientje kan je iemand al blij  maken´´

    << Homepage
   
Website Translator

 

Advertenties

 Komt hier u banner te staan >> Info

Advertenties

  Advertenties

Komt hier u banner te staan >> info

Komt hier u banner te staan >> Info
 
>> Geschiedenis 1

 

Willem van der Linde is al enkele jaren bezig met het zorgen voor schoon drinkwater in Kenia. Volgens hem is dat vrij simpel te realiseren door een waterput te boren en een makkelijk te onderhouden en goed werkende handpomp te plaatsen. Dit is brood(water)nodig want iedere 20 seconden sterft er in Afrika een kind aan de gevolgen van onzuiver drinkwater. De eerste waterput werd geslagen met privé geld van Van der Linde en bijdragen van enkele sponsors. Er zijn steeds meer mensen die hem willen helpen door gewoon geld te geven, door het organiseren van inzamelingen of door gratis publicaties.
Verschillende bedrijven en clubs sponsoren de waterprojecten, waaronder voetbalclub FC Oranje in Alfaz de Pi, die voetbaltoernooien organiseert waarvan de hele opbrengst ten goede komt van schoon drinkwater voor Kenia. Ook de voormalig Nederlandse Ambassadeur in Madrid Dhr. Como Hellenberg Hubar en de Nederlandse Consul in La Nucia Dhr. Eric Durieux steunen van harte van der Linde’s projecten. De nieuwe slogan van Willem is “Yes we can” en hij is van plan contact te leggen met de Amerikaanse president Barack Obama, die immers half Keniaans is.

Wanneer ben je begonnen met, naast je kachel- en haardenwinkel in Altea, ontwikkelingswerk te doen in Afrika?
Eigenlijk ben ik in Indonesiëop Bali begonnen. Mijn vrouw en ik kwamen er tijdens een vakantie in 1990 een jongetje tegen, die met dikke zwerende vingers op het strand zat. Deze jongen miste tevens al vanaf zijn geboorte een aantal vingers. We hebben hem naar een dokter gebracht, die hem met wat antibiotica genas.Jaren later kwamen we nog eens op Bali en we zochten hem op. Hij was inmiddels een man van 21 jaar en verdiende de kost door brandhout te verzamelen en te verkopen. Ik dacht 'ik ga zijn leven eens iets makkelijker maken door een mooie kettingzaag voor hem te kopen', maar helaas kon hij met alle vingers en een duim die hij mist geen motorzaag vasthouden. Nu is het zo dat op Bali bij iedere belangrijke gelegenheid, of het nu een bruiloft is of een ander feest, een varken geslacht wordt. Ik heb hem toen een paar varkens gegeven, zodat hij zijn eigen fokkerij kon beginnen. Dat ging zomaar niet, daarover moest eerst een familieberaad gehouden worden en op het moment dat de familie eindelijk akkoord ging moest er gewacht worden op een, volgens de Balinese kalender, geschikte datum om de varkens te vervoeren. Wat ie verder met die varkens doet maakt me in principe niet uit. Ik geef hem de kans en het is aan hem om die te grijpen of niet. Ik ga ook niet meer terug om te kijken hoe het verder met hem gaat. Maar als ik hoor dat de varkenspest uitbreekt op Bali ga ik wél, om te kijken of we misschien iets anders voor hem moeten verzinnen.

 
Hoe ben je in Afrika terecht gekomen?
Ik ben indertijd naar Kenia en Tanzania geweest, gewoon om op safari te gaan. Maar op een gegeven moment gebeurde er iets, toen we in Tanzania op zo'n heel druk busstation, dat eigenlijk een halve markt is, stonden te wachten en er op de grond tussen de benen van de mensen door een romp kroop met een paar autobanden om zijn gebrekkige armen. Daar schrok ik 4 maanden later thuis van wakker en ik dacht 'Jongen wat ben je nou voor een lul, als je 25 euro uit je zak had gehaald en een stuk hout had gekocht en er 4 wieltjes op gemonteerd had, dan had die man zich een stuk comfortabeler kunnen verplaatsen. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: 'Willem als je nou nog eens zoiets ziet loop er dan eens een keer niet omheen.

Waar ga je van uit en wat zijn je principes?
Kortlopende projecten hebben mijn voorkeur, die ik het liefst helemaal zelf begeleid. Ik geef bijvoorbeeld geen geld uit aan iemand voor een universitaire carrière, omdat deze studenten als zij hun studie voltooid hebben en arts of advocaat zijn meestal naar het buitenland vertrekken en dan komt het geld niet ten goede van de bevolking. Alles wat ik doe of maak, moet in principe aan de grond vastzitten, want dan kan het niet verkocht, gestolen of geëxporteerd worden en blijft het ten goede komen van het land.
Zoals een waterput?
Juist zoals een waterput, want schoon drinkwater is essentiëel voor ieder mens. Ziekten als cholera, buiktysfus, hepatitis A, dysenterie of gewone diaree kunnen hiermee uitgebannen worden en uiteraard zal de kindersterfte behoorlijk afnemen. Ik laat de waterputten het liefst boren, want dan heb je veel beter water dan wanneer je een open put graaft. In een open, gegraven waterput komen bacteriën door emmertjes, ratten, muggen en het vee wat er rondloopt. Als ik een waterput laat boren dan kost ie me tussen de 2.500 en de 3.000 euro terwijl een gegraven, open waterput maar 700 euro kost. De putten worden geboord door de lokale bevolking en de materialen geleverd door de mensen die in het gebied wonen, omdat ik vind dat alles zo veel mogelijk op lokaal niveau moet blijven. We plaatsen putten met handpompen, omdat daar niet veel aan kapot kan gaan. Het kost weliswaar meer tijd om het water uit de grond te halen, maar dat is nou juist wat de mensen in Afrika hebben, tijd bedoel ik. Toen de mensen
voor het eerst het water proefden waren zij verbaasd en blij over hoe lekker koud het water is.


Is er sprake van nazorg door jou? Wordt de waterkwaliteit gecontroleerd?
In Kenia werk ik met een tussenpersoon, dat is een jonge man, Elija, die ik jaren geleden ontmoet heb en die ik vertrouw. Als ik hem opbel om te zeggen dat het water gecontroleerd moet worden dan gaat hij naar Mombassa, haalt daar containertjes en ontsmettingsmiddel en controleert het water. Er wordt een uitgebreid rapport gemaakt over de kwaliteit van het 


We moesten daarvoor wel de meest gevaarlijke wijken van Mombassa in en ik was toen best een beetje bang, bovendien kun je je niet verstoppen als enige blanke die daar rondloopt. Uiteindelijk vonden we een nieuwe aannemer die heel goed werk afleverde. Die put heeft toen met alles erop en eraan 2.500 euro gekost. Ik moest er wel zelf bijblijven, er bovenop zitten en een eurootje hier en een eurootje daar uitdelen om het binnen die maand rond te krijgen. 

 


water en dat stuurt Elija naar mij op. Voordat we gaan boren, moet er altijd een onderzoek verricht worden naar de juiste plek om te boren, er moet bepaald worden hoe diep er geboord moet worden, wat de verwachtingen zijn, etcetera. Elija zorgt dan dat hiervoor een specialist uit Mombassa.komt. 


Hoeveel kost het om een waterput te laten boren?
In 2008 hadden we een overeenkomst met een boorbedrijf, die het werk aannam voor 1800 euro, maar toen ik eenmaal in Kenia arriveerde zei hij plotseling dat het 3000 euro kostte. Ik heb toen nee tegen hem gezegd, met als gevolgd dat we binnen zeer korte tijd een ander moesten vinden die het boorwerk kon doen, ik heb tenslotte maar een maand de tijd, waarin ik alles voor elkaar moet krijgen. En gelukkig heeft Elija, mijn steun en toeverlaat, samen met een vriend, mij geholpen om snel een andere aannemer te vinden. 

 

Word jij blij van het ontwikkelingswerk dat je doet in Afrika?
Het is een beetje dubbel. Het liefst zou ik een deur van een hutje opengooien en het geld naar binnen mikken en weglopen, want het heeft ook iets gênants, maar aan de andere kant wil ik eigenlijk ook wel zien hoe blij ze zijn. Je moet opletten dat je niet gaat denken dat je zo'n fantastisch iemand bent, want als ik daar in Afrika ontvangen wordt met een fanfare en 26 negerinnen die staan te dansen op het vliegveld, dan geloof ik op het laatst zelf dat ik echt zo fantastisch ben en dat wil ik niet. 
In Kenia heb ik een voetbaltoernooi georganiseerd en dan kom je weer lekker met je beide benen op de grond. Je kunt je afvragen waarom ik dat toernooi georganiseerd heb, want dat kost natuurlijk ook geld, maar ik denk dat het belangrijk is voor de verbroedering. Er wonen namelijk allerlei verschillende stammen en die komen op deze sportieve manier samen en dat verbetert de onderlinge relaties. Het was een enorm succes, er stonden tussen de 600 en 700 mensen langs de kant en hier tussenin mijn vrouw en ik, als enige blanken. Er moesten natuurlijk prijzen uitgereikt worden. We gingen in Mombassa kijken naar bekers, maar die waren vreselijk duur
 
Na een tijdje brainstormen met Elija, kwamen we op het idee om geiten te kopen. De eerste prijs was een geit met 12 voetbalshirts, die ik van de voetbalclub FC Oranje van Alfaz del Pi had gekregen plus de wedstrijdbal. Alle andere teams kregen ook een geit.
 

Vertel eens iets over je ervaringen met de Afrikaanse natuur.
Het land is prachtig en de natuur is gigantisch, Mijn vrouw en ik hebben er rondgereisd in een fourwheeldrive met een tentje. We hebben wel een beetje decadent gedaan door een kok, een chauffeur en een gids mee te nemen. Het was geweldig en als je ´s nachts in je tentje lag hoorde je de leeuwen brullen, ik weet dus hoe lang ik mijn plas kan ophouden: als het moet wel drie dagen! Op een ochtend ritste ik mijn tent open en zag een hele kudde olifanten op 30 meter afstand voorbij sjokken. Een andere keer zat ik 's morgens om 6 uur boven op mijn jeep met om me heen alleen maar schitterende natuur, dat was zo mooi, de tranen liepen uit mijn ogen.
Willem van der Linde wil volgend jaar opnieuw naar schoon drinkwater gaan boren in Kenia. Hij kan dat echter alleen doen met uw hulp. Hij doet hierbij dan ook, mede namens de Nederlandse Consul Eric Durieux, een dringend beroep op de Hallo lezer geld te storten op rekeningnummer 3045 0005 98 1662190824 van de Caixaltea met als vermelding: ‘ WATER VOOR KENIA’. U kunt ook vanuit Nederland geld overmaken via de Rabobank op rekeningnummer 355765780 met dezelfde vermelding. Als uw bijdragen het bedrag van 10.000 euro hebben bereikt, vertrekt Willem op 10 juli aanstaande opnieuw naar Afrika. De mensen in Kenia zullen zeer dankbaar zijn voor uw bijdragen.Volgend jaar bestaat de mogelijkheid om mee te reizen naar Kenia om met eigen ogen de projecten te bekijken, eventueel gecombineerd met een safari. Dit plan wordt nog verder uitgewerkt en hierover zal Hallo u te zijner tijd informeren.
In maart 2010 zal er in bar restaurant de Ritz in Albir een speciale avond georganiseerd worden met diner en entertainment, waarvan de opbrengst bestemd is voor de nieuwe waterputten in Kenia. Ook hiervan zal Hallo bijtijds melding maken. 

 

 
                                 Copyright © 2010  www.h2okenya.com  Alle rechten voorbehouden   TOP